Naujienos, Integracija, Pasaulinė pabėgėlių diena

2022 metų Pasaulinė pabėgėlių diena ir Pabėgėlių savaitės pasaulyje iniciatyvos drauge su Menų agentūra ,,Artscape” ir partneriais

2022 metų Pasaulinė pabėgėlių diena ir Pabėgėlių savaitės pasaulyje iniciatyvos drauge su Menų agentūra ,,Artscape” ir partneriais

,,Esu saugus – galiu kurti” – šių metų pasaulinės pabėgėlių dienos šventės, kurią organizuoja Menų agentūra ,,Artscape”, pavadinimas. Šventė prasidės pirmadienį, birželio 20d. 18:00 val. Organizatoriai visus susidomėjusius kviečia prisijungti prie šventės: mėgautis skaniu maistu, stebėti talentų pasirodymus, šokti drauge bei užmegzti pokalbį su žmonėmis iš skirtingų šalių, kultūrų ir gyvenimo kelių. Apie Pasaulinės pabėgėlių dienos šventės ,,Esu saugus – galiu kurti” programą ir vietą sužinoti daugiau apsilankykite šventės puslapyje.

Drauge su Jungtinių Tautų pabėgėlių agentūra (UNHCR), visuomenine organizacija ,,Gelbėkit vaikus”, ,,Caritas”, Pabėgėlių priėmimo centru, organizacija ,,Padėk pritapti” bei tarptautinės humanitarinės pagalbos organizacija ,,Gydytojai be sienų”, Menų agentūra ,,Artscape” šia švente siekia skatinti sąmoningumą suteikiant galimybę į Lietuvą atvykusiems žmonėms bei vietiniams kartu patirti, ką reiškia atsikratyti įvairių išankstinių nuostatų ir leisti sau tiesiog džiaugtis šventės akimirka. O dalinantis šia akimirka su būriu žmonių, kalbančių skirtingomis kalbomis, turinčių skirtingų tikslų, matančių pasaulį per skirtingas kultūrines prizmes galima patirti, koks turtingas ir įvairialypis pasaulis mus supa ir kaip daugiakultūriškumas praturtina pasaulį.

Šių metų šventę įkvėpė Jungtinių Tautų pabėgėlių agentūros Pabėgėlių dienos tema – teisė siekti saugumo. Bet kas, bet kurioje pasaulio vietoje, bet kuriuo metu turi teisę jaustis gerai, užtikrinti savo ir artimųjų saugumą. Ukrainoje vykstančio karo, medijų iškreipto migruojančio žmogaus portreto, nežinios dėl pasibaigusio sulaikymo termino migrantų centruose kontekste, ši šventė leis mintis nukreipti į buvimą drauge, muziką ir tai, kuo mokame džiaugtis bendrai kaip žmonija.

,,Artscape” programų vadovė Ieva Šlechtavičiūtė dalinasi, kad ,,pabėgėlių dienos šventė yra svarbi ne tik į Lietuvą naujais atvykusiems ir mūsų šalyje besikuriantiems žmonėms – pabėgėliams, prieglobsčio prašytojams, bet ir mūsų visuomenei: parodyti, kiek skirtingų žmonių su savo unikalia kultūra ir tradicijomis gyvena tarp mūsų ir kaip tai praturtina mūsų socialinę aplinką. Pasaulinės Pabėgėlių dienos minėjimas – tai platforma, kurioje svarbus visų balsas, kiekvieno istorija ir siekiai.”

Aplink Pasaulinę pabėgėlių dieną visame pasaulyje organizuojamos įvairios pabėgėlių savaitės iniciatyvos. Jų metu per kultūrines ir edukacines veiklas yra švenčiamas migruojančių žmonių ryžtas, sėkmės istorijos, bei skatinamas bendruomeniškumas. Pirmajai pabėgėlių savaitės iniciatyvai Lietuvoje, Menų agentūra ,,Artscape” paruošė seriją kavos pertraukėlių – nuotolinių (online) susitikimų, kuriuose savo darbo kontekstais dalinasi nevyriausybinių organizacijų, dirbančių su pabėgėliais, atstovai bei prieglobsčio ieškantys, jį gavę migrantai. Migracijos tema besidomintys žmonės yra kviečiami dalyvauti kavos pertraukėlių sesijose, užduoti klausimus. Daugiau informacijos bei tiesiogines transliacijas šią visą savaitę galima rasti šiame Facebook puslapyje ,,Refugee Week Lithuania”.

 

“Refugee Week Lithuania” kavos pertraukėlių programa:

Birželio 13 d. (pirmadienis), 14 val. Yusufi Muhammadzoda ,,Besikeičiantis migrantų ir prieglobsčio prašytojų klimatas Lietuvoje“, Mantautas Šulskus ,,Protestas: Leidimas gyventi”
Birželio 14 d. (antradienis), 14 val. Darshan Navaratnam ,,Iš Šri Lankos į Lietuvą: nesibaigianti prieglobsčio prašymo istorija”
Birželio 15 d. (trečiadienis), 14 val. Nodir Kurbonov ,,Migracija kaip iš naujo susikurto gyvenimo istorija“
Birželio 16 d. (ketvirtadienis), 14 val. Agnieška Avin ,,Romų pabėgėlių situacija išvykstant iš Ukrainos bei rasinio profiliavimo problemos“
Birželio 17 d. (penktadienis), 14 val. Giedrė Blažytė ,,Visuomenės požiūrio į migrantus ir pabėgėlius tyrimas Lietuvoje“, Marianna Stamoulaki ,,Gydytojai be sienų užu sienų”

Kavos pertraukėlės-susitikimai vyks anglų kalba!

Pastaraisiais metais Lietuva susidūrė su beprecendente migracijos situacija. Ji sukėlė daug nežinios ir neužtikrintumo jausmų Lietuvoje. Medijose kuriami diskursai paliko gyventojus pasimetusius, priverstus rinktis puses. ,,Artscape” komanda kviečia visus apsilankyti Pasaulinės pabėgėlių dienos ir savaitės renginiuose, pasinerti į istorijas ,,iš pirmų lūpų” ir patirti, ką reiškia švęsti bendruomenėje ,,be sienų”.

 

Algimanto Černiausko nuotr.

15 birželio, 2022